KASIH SAYANG

KASIH SAYANG

20131031

Siapa pecahkan penutup longkang Surau Taman Alamanda, Senawang?


Nampak kecil saja, penutup longkang, apalah sangat. Tapi penutup longkang ini mempunyai ceritanya tersendiri yang membongkar cerita yang lebih besar.

Sekembalinya saya dari Mekah, apabila saya solat di Surau Alamanda, saya dapati satu penutup longkang konkrit di pintu pagar utama masuk ke Surau Alamanda telah pecah dengan meninggalkan lubang yang besar, yang orang dewasa pun kalau terjatuh ke dalamnya boleh mendatangkan kecederaan yang serius. Oleh kerana malam hari saya pun tak sempat nak cari papan untuk menutup lubang tersebut.

Pada siangnya saya dengan bantuan anak saya mencari beberapa keping kayu dan papan untuk menutup sementara lubang tersebut.

Saya cuba bertanyakan siapa punya angkara hinggakan penutup longkang konkrit tersebut pecah hinggakan tidak pula si pelaku melaporkan kepada pihak surau atau cuba menutup sementara lubang besar yang ditinggalkan. Maklumlah surau ini sering digunakan oleh kanak-kanak untuk mengaji dan pelajar KAFA untuk solat.

Kebiasaannya penutup longkang ini pecah apabila ada lori masuk ke kawasan surau untuk menghantar barangan. Tetapi sebelum ini apabila pecah, pihak yang melakukannya akan melaporkan atau membaikinya.

Pihak yang tidak bertanggungjawab perlu dicari terlebih dahulu sebelum penutup longkang ini dibaiki, jika tidak pada masa akan datang, atau tahun hadapan, pada hari sambutan yang sama, dia akan mengulangi pekara yang sama.

Dan pihak yang bertanggungjawab ini perlu dicari segera, kerana kesian, setiap kali jemaah yang pergi ke surau ini, atau anak-anak yang pergi ke surau ini pasti akan terdetik di hati mereka atau mendoakan sesuatu apabila melihatkan penutup longkang belum dapat dibaiki lagi.

Saya nak minta kontraktor yang selalu membaik pulih surau ini pun saya dah segan. Kerana banyak sangat saya minta tolong pada kontraktor ini sebelum ini, kerana siapalah saya, saya bukannya rapat dengan MB ke, ADUN BN ke, Ahli Parlimen BN ke. Jadi saya minta tolong kontraktor ini untuk baiki atap surau yang bocor yang hanya boleh dibaiki menggunakan kren yang memakan masa berminggu-minggu untuk dibaiki, hinggakan nak mengecat tempat mandi jenazah pun saya minta tolong kontraktor tersebut, maklumkah jemaah surau kami rata-rata masih bekerja, ada yang bekerja di KL, tidak seperti di taman lain yang ramai juga sudah pencen, mana ada masa nak selalu buat gotong royong.

Nak harapkan peruntukan kerajaan untuk baiki surau kena ambil masa yang lama dan tunggu giliran, sedangkan banyak surau dan masjid lain di Negeri Sembilan ini yang lebih uzur dari surau ini yang menunggu peruntukan. Kalau nak peruntukan segara kenalah para jemaah doakan agar ada pilihanraya kecil di kawasan mereka.

Seperti saya kata cerita tadi, nampak kecil penutup longkang, tapi ianya mempunyai rahsia dan cerita lebih besar di sebalik cerita yang boleh menggemparkan Malaysia.

Demi ALLAH yang nyawa ku dikawalNya, yang menghidup dan mematikan aku, semoga ALLAH melahirkan lebih ramai kontraktor yang lebih prihatin untuk membaik pulih surau-surau dan masjid-masjid yang uzur, rosak, bocor di seluruh Malaysia ini dan menjadikan mereka kontraktor yang lebih berjaya, kaya dan bertaqwa.

Tiada ulasan: