KASIH SAYANG

KASIH SAYANG

20130905

Petrol naik 20 sen dan kesusahan pemilik motosikal


Seorang pekerja kilang di Senawang peringkat bawahan yang saya kenal dahulu memandu kereta buruk ke tempat kerja serta menghantar anak ke sekolah. Beberapa bulan lalu kerana tak mampu bayar ansuran dan senggara kereta dia lepaskan kereta tersebut.

Kini dia hanya mampu guna motosikal buruknya yang lama, yang telah bertahun tiada cukai jalan dan tiada perlindungan insuran. Motosikal buruk inilah yang dia guna untuk ke tempat kerja dan menghantar anak ke sekolah.

Ramai golongan seperti kawan saya ini memang tidak mampu untuk memperbaharui cukai jalan yang hanya RM2, kerana insuran atau takaful untuk motosikal buruk mencecah RM200 setahun.

RM200 mungkin bagi sesetengah kita apalah sangat, tapi bagi kawan saya ini RM200 ini lepas belanja dapur yang asas untuk sebulan.

Harap adalah Menteri atau Perdana Menteri sendiri turun padang, buat kaji selidik berapa ramai mereka yang benar-benar susah, tidak mampu memperbaharui cukai jalan yang cuma RM2.

Oleh itu antara mekanisma yang boleh difikirkan untuk membantu golongan seperti ini yang tiada pilihan perlu guna motosikal ialah mengecualikan cukai jalan dan perlindungan insuran untuk motosikal di bawah 120cc.

Itu belum lagi masuk berapa ramai saudara saya di kampung yang menunggang motosikal tanpa lesen, kerana RM300-RM400 untuk kursus lesen memandu boleh digunakan oleh orang kampung untuk belanja dapur asas selama 2 bulan.

Oleh itu perlu dicadangkan agar motosikal di bawah 120cc tidak perlu lesen memandu asalkan mereka berumur 16 atau 17 tahun ke atas.

Tiada ulasan: