KASIH SAYANG

KASIH SAYANG

20150429

Melaka haramkan bekas makanan polisterin
Tahniah kerajaan negeri Melaka. Semoga negeri lain, persatuan, pihak masjid serta surau, individu juga para peniaga sendiri dapat mengambil langkah yang serupa untuk kebaikan kita bersama selaras dengan apa yang disarankan dalam ajaran Islam.

*************
Melaka haramkan bekas makanan polisterin
28 April 2015

Kerajaan Melaka akan mengharamkan penggunaan bekas makanan diperbuat daripada polisterin di semua kafe di bangunan kerajaan, premis makanan pihak berkuasa tempatan dan sekolah di negeri ini, mulai 15 Mei depan.
  
Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Teknologi Hijau Melaka, Datuk Kamarudin Md Shah berkata, langkah itu merupakan fasa pertama program 'Melaka Tanpa Polisterin' bertujuan mengurangkan penggunaan bahan polisterin yang sukar diurai dan menjejaskan alam sekitar.
  
Beliau berkata, fasa berkenaan akan dikuatkuasakan sepenuhnya bermula September tahun ini sebelum diperluaskan ke semua premis makanan di seluruh Melaka termasuk di bangunan swasta.
  
Sehubungan itu, beliau berkata peniaga dan orang ramai digalak menggunakan bekas makanan jenis biodegradasi atau mudah diurai seperti yang diperbuat daripada hampas tebu dan jagung.
  
Pihaknya juga akan mengeluarkan senarai nama pengeluar bekas makanan biodegradasi yang boleh didapati di sekitar negeri ini melalui media massa bagi memastikan peniaga mendapat bekalan produk berkenaan dengan mudah.
  

Tiada ulasan: