KASIH SAYANG

KASIH SAYANG

20140608

Kenapa orang kita mudah ditipu jutaan RM tapi sukar menderma jutaan RM?


Semalam ketika berbual dengan rakan saya di majlis akikah seorang rakan, saya beritahu pada dia kita tidak boleh mengharapkan derma semasa ceramah seseorang tokoh yang terkenal untuk buat sesuatu projek kebajikan. Niat kita untuk sesuatu program itu perlu jelas, nak orang ramai datang dengar ceramah agar dapat hidayah dan rapatkan ukhuwwah, atau nak orang yang ramai datang hulurkan derma atau sumbangan?

Secara berseloroh saya mengatakan kita perlu belajar dari penjenayah, penyangak skim cepat kaya bagaimana mereka boleh meyakinkan orang ramai untuk melabur dalam skim mereka, sedangkan kita umat Islam, yang yakin syurga itu ada, neraka itu ada, setiap pelaburan akan mendapat hasil yang beratus kali ganda atau mungkin berbillion kali ganda di dunia dan akhirat tidak dapat meyakinkan orang ramai untuk menghulurkan derma untuk tujuan kebajikan, membantu keluarga daif, membantu pelajar yang memerlukan belanja yang besar untuk masuk IPT, membantu membangunkan surau, masjid, sekolah tahfiz dan rumah kebajikan?

Setiap hari pasti ada orang yang pencen, ada orang bersara, orang yang keluarkan wang KWSP dan sebagainya.

Salahkan diri kita sendiri yang tidak pandai meyakinkan umat Islam untuk berderma, bersedekah, berwaqaf jutaan ringgit.

Malulah kita dengan penjenayah yang berjaya meyakinkan orang ramai untuk melabur dalam pelaburan yang entah apa-apa, sedangkan kita ada Islam, kita ada ALLAH, kita ada Nabi Muhammad SAW tetapi tidak dapat meyakinkan orang ramai akan keindahan Islam itu, ketenangan Islam itu.

Yang peliknya kadang-kadang ada orang bukan Islam yang derma kepada sekolah tahfiz, surau dan masjid kerana orang bukan Islam tadi yakin dengan berbuat demikian perniagaan mereka akan semakin maju.

Tiada ulasan: