KASIH SAYANG

KASIH SAYANG

20140613

Pemilik rumah yang diroboh DBKL perlukan bantuan
Harakah 13 Jun 2014 : Pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan Pejabat Tanah dan Galian (PTG) Wilayah Persekutuan beberapa hari lalu telah merobohkan rumah Nasir Ismail, 86, di Kampung Chubadak Tambahan, Sentul.

Menurut menantunya, Aziz Anuar, 56, pihak keluarganya merelakan pihak berkuasa berbuat demikian ke atas rumah warisan berusia lebih 50 tahun itu memandangkan mereka telah bersetuju dipindahkan ke Projek Perumahan Rakyat (PPR).

"Hanya pampasan RM7,000 yang dijanjikan belum lagi kami dapat," ujarnya sedih ketika ditemui Harakah semasa operasi perobohan sedang dilakukan.

Sebelum itu, kedua-dua agensi terbabit juga dipercayai mahu merobohkan rumah Suhaimah Alang Dom, 72, yang terletak berdekatan rumah Nasir.

Sementara itu, tinjauan Harakah juga mendapati keluarga Halim Abd Hamid, 76, dan Abd Hamid Saad, 61, sudah tiga hari tidur di bangsal dan khemah bersebelahan tapak rumah mereka yang dirobohkan sejak 9 Jun lalu.

Halim ketika ditemui berkata, unit PPR yang disediakan kepada mereka masih belum dilengkapi bekalan elektrik.

"Pihak TNB (Tenaga Nasional Berhad) suruh kami dapatkan surat kebenaran daripada DBKL untuk masukkan api (elektrik). Kami dibuat macam bola," ujar Wahidah Salleh, 73, isteri kepada Halim.

Sehubungan itu, orang ramai dialu-alukan untuk menghulurkan derma dan bantuan ikhlas kepada keluarga teraniaya terbabit ditambah bulan Ramadan yang bakal tiba tidak lama lagi.

Sumbangan boleh disalurkan melalui akaun berikut:
CIMB  7011 2304 04 (Abdul Hamid Saad)
BANK ISLAM 14-014-02-065882-3 (Wahidah Salleh)

Tiada ulasan: