KASIH SAYANG

KASIH SAYANG

20140115

Pucuk paku pun dah mahal sekarang


Rugilah siapa yang kahwin dengan orang N.Sembilan, tak belajar masak lomak cili api. Masakan yang paling sonang nak masak, tak payah pakai rempah, kunyit dengan cili api yo, tapi paling sodap. Ingat lagi uwan onyang kita masak gulai ikan puyu dalam periuk tanah, dapur kayu api, bukan main sodap lai. Masterchef pun tak boleh masak macam uwan onyang kito.

Hari ni isteri saya yang bukan orang N.Sembilan masak lagi gulai lemak cili api. Kali ini gulai pucuk paku. Di Senawang ni bukannya boleh main petik je pucuk paku macam di kampung. Kenalah beli. Sekarang ni pun pucuk paku dah main timbang. Saya ambil 4 ikat kecil harganya RM7.30. Tak tahulah harga dah turun atau belum macam kangkung.

Zaman semua harga barang naik ni, elok sangatlah belajar masak tumis air, masak singgang dan masak lomak cili api.

Hampir semua pucuk, semua sayur, semua cendawan boleh masak lomak cili api.

Tapi saya belum pernah dengar orang masak kangkung lomak cili api.

Tiada ulasan: