Rugilah siapa yang kahwin dengan orang
N.Sembilan, tak belajar masak lomak cili api. Masakan yang paling
sonang nak masak, tak payah pakai rempah, kunyit dengan cili api yo,
tapi paling sodap. Ingat lagi uwan onyang kita masak gulai ikan puyu
dalam periuk tanah, dapur kayu api, bukan main sodap lai. Masterchef
pun tak boleh masak macam uwan onyang kito.
Hari ni isteri saya yang bukan orang
N.Sembilan masak lagi gulai lemak cili api. Kali ini gulai pucuk
paku. Di Senawang ni bukannya boleh main petik je pucuk paku macam di
kampung. Kenalah beli. Sekarang ni pun pucuk paku dah main timbang.
Saya ambil 4 ikat kecil harganya RM7.30. Tak tahulah harga dah turun
atau belum macam kangkung.
Zaman semua harga barang naik ni, elok
sangatlah belajar masak tumis air, masak singgang dan masak lomak
cili api.
Hampir semua pucuk, semua sayur, semua
cendawan boleh masak lomak cili api.
Tapi saya belum pernah dengar orang
masak kangkung lomak cili api.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan