KASIH SAYANG

KASIH SAYANG

20111006

27 peratus pelajar di Malaysia Sakit Mental, apa tindakan kita?

27 peratus pelajar sekolah menengah di Malaysia sakit mental iaitu mengalami masalah tekanan, keresahan dan kemurungan yang tinggi, disebabkan pelbagai faktor termasuk peperiksaan dan masalah keluarga. Persoalannya , apakah tindakan semua pihak sekarang ini, adakah hanya sekadar membuat kajian atau tunggu dan lihat?

Apakah terlalu mengejar kecemerlangan , Straight A, Sekolah Pintar, Sekolah Kluster, Guru Besar Cemerlang, JUSA C , politik di sekolah , jabatan dan sebagainya , menjadi salah satu faktor kepada gejala pelajar sakit mental yang semakin membimbangkan ini?

Untuk pelajar Islam , yang paling utama, yang perlu ditekankan ialah untuk menjadi anak-anak yang soleh dan solehah, itu prioriti utama.

Utamakan Akhirat, InsyaAllah Dunia akan datang menggolek.

Terlalu kejarkan dunia, inilah jadinya, akhirat entah ke mana , dunia entah ke mana. Yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.

Sila baca artikel saya sebelum ini 11.3 peratus atau 3.3 juta rakyat Malaysia sakit mental dengan 50,000 kes cuba bunuh diri setahun di http://waghih.blogspot.com/2011/09/1-setiap-5-pelajar-sakit-mental.html

TAHAP STRES PELAJAR KITA TINGGI

6 Okt 2011 - Lebih 27 peratus atau sekitar 1,765 daripada 6,540 pelajar enam sekolah menengah dikesan mengalami tanda-tanda masalah kesihatan mental yang teruk.

Kajian membabitkan 6,540 pelajar dengan 4.8 peratus daripadanya didapati mengalami tekanan teruk, 17.1 peratus keresahan teruk dan 5.2 peratus kemurungan teruk.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1006&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_04.htmTiada ulasan: