KASIH SAYANG

KASIH SAYANG

20131121

Hadith Nabi diamalkan di Jerman tidak di negara Islam


Kuliah subuh minggu sudah di Masjid Bandar Baru Senawang oleh Ustaz Abdul Rahim Yusof, beliau menceritakan satu kisah dimana beliau diberitahu seorang warga Arab Saudi, bahawa orang Arab tadi terkejut apabila dia melawat negara Jerman. Warga Arab tadi kata dia melihat hadith Nabi saw diamalkan di Jerman tetapi tidak di negaranya.

Ustaz Rahim bandingkan antara sikap orang Jerman dan orang Arab dari sudut kebersihan contohnya kebersihan tandas awam. Bandingkan sikap orang Jerman dan sikap orang Arab ketika memandu di jalanraya.

Pada saya bukan orang Arab saja, malahan orang Malaysia. Jauh beza cara kerja orang Jerman dan orang Malaysia.

Tidak hairanlah orang Jerman begitu hebat dalam kejuruteraan.

Bila Ustaz Rahim cakap macam tu, baru saya sedar, saya sendiri yang sejak sekian lama bekerja dengan firma Jerman memang begitu jauh sekali bezanya bila saya bandingkan dengan isteri saya yang bekerja di sektor kerajaan dan sahabat-sahabat lain yang bekerja dengan syarikat swasta.

Memang orang Jerman amat teliti dalam kerja mereka. Mereka tidak kedekut ilmu. Mereka mengamalkan sikap hari ini lebih baik dari semalam, esok lebih baik dari hari ini.

Bila ada masalah di tempat kerja, mereka tidak marah-marah, mereka bincang sama-sama dari pengarah, dari boss hinggalah ke pekerja biasa, kuli dan sebagainya.

Pada mereka pandangan orang bawah ini adalah amat penting, kerana yang melakukan tugasan harian ialah orang bawah.

Cuba kita bandingkan budaya kerja orang Jerman dengan orang Malaysia, di pejabat, di sekolah.

Agak-agak boss kita, boleh tak ikut sikap orang Jerman. Sebelum buat perubahan atau transformasi tanya dulu orang bawah?

Lagi satu saya tengok boss-boss Jerman ini , tidak pernah saya tengok mereka ini berfoya-foya, tidak pernah ada kayu golf dalam kereta mereka. Malah pengarah terbesar dari Jerman bila datang Malaysia , tidak pernah bincang pasal golf.

Saya baru selesai di audit dan mengikuti kursus yang dibimbing oleh orang Jerman yang begitu pakar dalam kejuruteraan. Sepanjang 3 hari tersebut orang Jerman ini tidak pernah marah bila ada pekerja yang buat silap, dia senyum dan minta pekerja fikirkan sendiri macamana nak cari penyelesaian.

Betullah apa yang dikatakan Ustaz Abdul Rahim Yusof, boleh juga diertikan hadith Nabi dilihat diamalkan orang orang Jerman di tempat kerja mereka, tetapi susah nak lihat hadith Nabi diamalkan di syarikat tempatan.

Antara prinsip yang paling tegas orang Jerman ialah mereka begitu pantang dengan rasuah dan memandang jijik akan rasuah, hinggakan mereka sanggup tidak melabur di sebuah negara apabila agensi kerajaan di negara berkenaan mengamalkan rasuah untuk meluluskan pelaburan mereka. Mereka kata biarlah mereka tunggu bertahun-tahun untuk diluluskan pelaburan mereka daripada membayar rasuah untuk segera diluluskan.

Tiada ulasan: