KASIH SAYANG

KASIH SAYANG

20150727

Kerajaan negeri perlu bertegas mereka yang banyak tunggakan sewaSaya harap kerajaan Negeri Sembilan bertegas dalam tunggakan sewa, bil elektrik serta bil air yang banyak, segelintir kecil penghuni Pangsapuri Rakyat kerana masih ramai lagi di luar sana yang memohon untuk menyewa di kawasan ini. Sekiranya mereka ini sengaja tidak mahu membayar sewa, bil elektrik serta bil air adalah lebih baik diberikan rumah ini kepada mereka yang lebih memerlukan serta mereka yang bertanggung jawab. Jika tidak selama-lamanya masalah ini tidak akan selesai.

Mengharap rumah tempat berteduh
27 Julai 2015SEREMBAN – Seorang ibu tunggal beranak empat, menagih simpati agar permohonan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan projek perumahan rakyat (PPR) dipertimbangkan semula berikutan kesempitan hidup dialaminya.

Ibu tunggal, Siti Nur’aisyah Aris, 32, ketika ditemui berkata hidupnya penuh kesempitan sejak berpisah dengan suami setahun lalu dan terpaksa menumpang di rumah usang milik bapa saudaranya di Kampung Sentosa Paroi.

Lebih memilukan anak perempuannya Siti Nursyakira yang berusia 10 tahun, tidak ke sekolah sejak setahun lalu kerana tidak mampu, selain membantunya menjaga anak  bongsu berusia dua tahun.

Manakala, dua lagi anaknya yang berusia enam dan 14 tahun, disekolahkan oleh Yayasan Penyayang Negeri Sembilan.

“Selepas berpisah dengan suami, saya bekerja sebagai pengawal keselamatan di sebuah sekolah, untuk menyara keperluan hidup kami anak beranak.

“Masalah mula timbul bila saya memikirkan anak-anak yang semakin tidak terurus termasuklah makan minum mereka sering terabai menyebabkan terpaksa berhenti kerja sebelum hari raya lalu.

“Kini kehidupan saya hanya bergantung kepada belas ikhsan kawan-kawan yang tahu kehidupan susah kami sekeluarga,” katanya ketika ditemui di rumahnya semalam.

Semakin memeritkan apabila pada Mac lalu, tuan rumah menghalau mereka sekeluarga dengan alasan mahu membangunkan tanah di kawasan rumah itu.

Disebabkan itu, Nur’aisyah membuat permohonan dengan Majlis Perbandaran Seremban (MPS) untuk mendapatkan rumah di pangsapuri rakyat Seri Perdana Paroi, namun gagal apabila ditolak tanpa sebab.

“Hidup saya kini umpama kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Tempat berteduh ini pula akan hilang bila-bila masa, sebab tuan rumah mahu mengambil semula kawasan tanah ini,” katanya.

Sementara itu, Pembantu Khas kepada Adun Paroi, Jufree Hassim berkata, pihaknya akan membantu mendaftarkan semula anak perempuannya bersekolah, selain akan berurusan dengan jabatan berkaitan bagi memudahkan proses pendaftaran.

Tiada ulasan: