KASIH SAYANG

KASIH SAYANG

20140530

Bayaran cukai tanah di Rembau perlu ditangguh agar orang kampung tidak teraniaya


Di Negeri Sembilan cukai tanah perlu dibayar sebelum 1 Jun 2014, jika tidak pemilik tanah akan didenda. Semalam 29 Mei 2014 kakak saya ke Pejabat Tanah Rembau untuk membayar cukai tanah kerana bil cukai tanah untuk 3 lot tanah telah tidak diterima. Apabila kakak saya ke sana, Pejabat Tanah Rembau, bil semasa cukai tanah tidak dapat semak, mungkin sistem komputernya masih belum dapat dibaiki akibat kebakaran besar bangunan Pejabat Daerah Rembau pada Februari 2014 yang lalu.

Lalu kakak saya diminta untuk pergi ke Pejabat Tanah Seremban untuk menyemak, mendapatkan bil cukai tanah dan membayar cukai tanah di Seremban.

Mungkin ramai lagi pemilik tanah di Rembau tidak sedar akan perkara serta mengalami masalah yang sama jika mereka tidak mendapat bil cukai tanah tahun 2014 dan tidak semena-mena akan didenda.

Saya harapkan agar Pejabat Tanah dan Galian Negeri Sembilan memberi kelonggaran kepada pemilik-pemilik tanah di Rembau yang belum lagi membayar cukai tanah dengan menangguhkan tarikh denda lewat bayar cukai tanah sehingga sistem komputer di Pejabat Tanah Rembau beroperasi sepenuhnya.

Tiada ulasan: