KASIH SAYANG

KASIH SAYANG

20120223

Edar Segera RM500 BR1M tanpa kehadiran orang kenamaanPegawai Daerah Diarah Segerakan Bantuan BR1M.

22 Feb 2012 - Berkuatkuasa serta merta semua pegawai daerah di Pahang diarah menyampaikan Bantuan Rakyat Satu Malaysia meskipun tanpa kehadiran orang kenamaan.

Arahan itu bagi memastikan urusan bantuan BR1Malaysia dapat dijalankan dengan cepat, sekaligus mengelak rakyat menunggu lama.

Datuk Seri Muhammad Safian Ismail - Setiausaha Kerajaan Negeri berkata : “Saya telapun beri arahan kpd pegawai2 daerah kalau sekiranya ahli parlimen tak dpt hadir kita bagi juga.... dengan sendiri.”

Beliau berkata demikian pada sidang media di Kuantan.

Semalam Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak mengarahkan kerajaan negeri mempercepatkan urusan pemberian BR1Malaysia sekaligus menyebabkan rakyat menunggu terlalu lama.

Arahan itu dikeluarkan dalam mesyuarat bersama Menteri Besar dan Ketua Menteri di Putrajaya, semalam.

Dan bagi mengelak kejadian itu berulang, proses pemberian bantuan BR1M akan dihadkan kepada 300 orang berbanding lebih seribu orang sebelum ini bagi satu seisi.

http://www.tv3.com.my/beritatv3/tajuk_utama/Pegawai_Daerah_Diarah_Segerakan_Bantuan_BR1M.html

Luahan penyokong kerajaan isu bantuan RM500 BR1M
12 Feb 2012

Entah kenapa kenalan saya yang boleh dikatakan penyokong kuat kerajaan yang juga merupakan kakitangan kerajaan mengadu kepada saya mengenai masalah yang dihadapi oleh beliau serta kakitangan yang lain dalam isu agihan bantuan RM500 BR1M. Dia mengeluh entah bila proses agihan BR1M ni nak selesai. Lepas tu pula PM umum boleh buat rayuan, mereka pun terpaksalah terima permohonan rayuan.
Yang jadi mangsa sekarang ni kakitangan dan pejabat kerajaan yang uruskan proses permohonan dan agihan BR1M ini. Pejabatnya yang sepatutnya banyak urusan lain perlu buat, dah jadi tempat orang mengadu pasal isu BR1M. BR1M jadi isu utama di pejabat tersebut ketika ini.

Kesian pula saya dengar keluhan pegawai kerajaan tadi yang merupakan penyokong kuat kerajaan. Dah tu pula katanya nak agihkan BR1M ni satu hal, bukan boleh main agih sahaja. Perlu buat acara rasmi, sediakan kemudahan untuk orang datang ambil, kemudian aturkan pula orang politik khususnya wakil rakyat untuk berucap dan agihkan kepada penerima.

Katanya lagi itu belum lagi masuk kes ada yang dapat RM500 ni dua kali kerana sistem agihan baucer BR1M adalah secara manual dari senarai nama yang dicetak dari komputer. Saya kata agihan sepatutnya ditulis cek melalui komputer , barulah komputer hanya akan cetak 1 cek sahaja untuk seorang penerima. Sedangkan baucer RM500 ditulis secara manual.

Saya kata pada dia, memang masa satu dua bulan tak cukup dan tak masuk akal nak proses BR1M ini. Saya katakan pada dia , perlu masa setahun baru boleh agihkan dengan sempurna dan menyeluruh.

Bayangkanlah kita ada sekurang-kurangnya 3.4 juta isi rumah yang layak dapat BR1M ini. Kira punya kira, bermakna kalau proses dalam masa 1 bulan , bermakna setiap negeri perlu proses 1413 borang setiap jam. Itu baru nak proses, belum lagi dapat nak sahkan, dengan silap tulis namanya, ada yang isi borang 2 3 kali, di bandar isi borang, balik kampung isi lagi borang.

Memang haru biru.

Nampaknya ceramah saya malam nanti saya perlu perjelaskan kepada orang kampung supaya bersabar dalam agihan RM500 ni, kesian saudara mara dan sahabat kita di pejabat kerajaan yang tertekan sekarang ini dalam isu BR1M ini, tak kiralah mereka ni penyokong kerajaan sedia ada atau tidak.

Harap-harap pemimpin kerajaan dapatlah beri gambaran sebenar isu agihan BR1M ini agar tidak memberi tekanan kerja yang melampau terhadap kakitangan kerajaan terutamanya penyokong mereka sendiri.

http://waghih.blogspot.com/2012/02/luahan-penyokong-kerajaan-isu-bantuan.html

Tiada ulasan: