KASIH SAYANG

KASIH SAYANG

20120216

Kembalikan Hak Muslim Rohingya 24 Feb 2012 Shah AlamPersidangan Kembalikan Hak Asasi Manusia (Pelarian Etnik Rohingya Muslim)
Tarikh : Jumaat , 24 Feb 2012
Masa : 8 pg - 12.30 tgh
Tempat : Pejabat Persatuan Ulamak Malaysia (PUM), 14B Jln Plumbum P7/P, Pusat Komersial Seksyen 7, Shah Alam, Selangor

Untuk penyertaan sila hubungi 013-3318381 (Sdr Hafiz - Penyelaras Urusetia)

Anjuran : Sekretariat Himpunan Ulama' Rantau Asia (SHURA).

**********

Bayangkan kalau kita beada di tempat mereka...Tidak dibenarkan bekerja,belajar di sekolah harian kerana status mereka sebagai pelarian...Jadi, apa pilihan yang mereka ada?

Rumah Anak Yatim Rohinya di Selayang amat memerlukan bantuan anda. Tanpa bantuan kerajaan dan tidak mendaftar kerana mereka adalah pelarian.

Kisah selanjutnya di http://waghih.blogspot.com/2009/11/pelarian-islam-tak-layak-dapat-zakat-di.html

Terdapat lebih kurang 10 atau 12 ribu orang pelarian Muslim Rohingya yang berdaftar dengan Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa Bersatu Bagi Orang Pelarian (UNHCR) di Malaysia.

Sehubungan dengan itu, ia menjadikan pelarian terperangkap dalam beberapa situasi seperti tidak mempunyai pekerjaan yang sah selain anak-anak mereka tidak diberikan akses kepada pendidikan. Begitu juga tiada kemudahan perubatan dan hospital sebagaimana yang dinikmati oleh warganegara.

Natijahnya, terdapat di antara mereka yang terpaksa bekerja sebagai pengemis untuk mencari sesuap nasi di samping meningkatnya masalah sosial yang sudah tentu akan merugikan semua pihak.

Penderitaan Muslim di Myanmar bermula pada 1982 lagi apabila secara tiba-tiba Muslim Rohingya diisytiharkan pendatang asing di negara sendiri. Muslim Rohingya ditindas melalui undang-undang “Burma Citizenship Law of 1982”.

Tiada ulasan: