KASIH SAYANG

KASIH SAYANG

20101109

Terlalu kerap kejadian lemas di PD, terkini 8 Nov 2010


Terlalu kerap kejadian lemas di Port Dickson. Ianya adalah ketentuan Ilahi. Bagaimana pun semua pihak harus mengambil langkah pro aktif untuk mengelakkan kejadian lemas berulang lebih kerap. Pihak berkuasa harus meletakkan lebih banyak papan tanda amaran di sepanjang pantai yang berisiko. Media harus lebih aktif memberi kesedaran kepada orang ramai.

Hidup di dunia hanya sementara, akhirat kekal sampai bila-bila. Orang yang bijak ialah orang yang banyak mengingati mati, dan membuat persiapan bekalan sesudah mati.

Harian Metro 9 Nov 2010
10 minit tenggelam di laut

PORT DICKSON: “Saya sempat menasihatkannya segera naik ke darat sebelum terlambat kerana menyedari air laut mula pasang tetapi tiba-tiba mendapatinya sudah hilang dari pandangan dan menyangka dia bergurau.”

Begitu kata Fazli Yahya, 22, apabila rakannya, Mohd Farid Abdullah, 23, yang mandi-manda bersamanya di Pantai Cermin, dekat sini, kelmarin hampir lemas apabila tenggelam selama 10 minit dipercayai dihanyutkan arus deras ketika air laut pasang secara tiba-tiba.

Dalam kejadian kira-kira jam 5.45 petang itu, kedua-dua sahabat berkenaan mengalami detik mencemaskan ketika mandi dalam jarak 50 meter dari pantai apabila seorang daripada mereka ‘hilang’ ketika berenang ke darat.

Fazli berkata, sebelum itu dia bersama tujuh rakan lain termasuk Mohd Farid dari Skudai, Johor datang ke pantai peranginan berkenaan untuk berseronok ketika cuti hujung minggu dan tidak pernah menduga bakal berdepan kejadian hampir meragut nyawa rakannya.
Menceritakan semula detik cemas itu, katanya, ketika berenang beriringan menuju ke darat selepas menyedari ombak besar besar, Mohd Farid tiba-tiba mengalami kejang kaki.

“Saya kemudian mendapati dia (Mohd Farid) tenggelam lalu menjerit berulang kali, namun tiada sahutan dan masih tidak timbul menyebabkan saya menyelam tanpa memikirkan keselamatan diri untuk mengesannya tetapi gagal.

“Disebabkan air pasang mendadak dan ombak kuat, saya terus berenang ke tepi pantai meminta pertolongan rakan lain dan orang ramai yang berada berhampiran.

“Mohd Farid berjaya ditemui dalam keadaan lemah dipercayai terminum banyak air oleh pasukan penyelamat dan orang ramai kemudian dihantar ke Hospital Port Dickson untuk rawatan lanjut,” katanya.

Menurutnya, dia begitu panik apabila berdepan kejadian mencemaskan itu tetapi berjaya mengelak daripada lemas dalam insiden itu.


Katanya, rakannya kini dalam keadaan stabil dan sudah dimasukkan ke wad biasa walaupun keadaannya sebelum itu agak kritikal kerana terminum banyak air laut.

“Saya bersyukur kerana kami semua terselamat daripada kejadian tidak diingini dan turut memberi pengajaran berharga,” katanya.

Sementara itu, seorang peniaga di kawasan berkenaan dikenali sebagai Azimah, 40-an, berkata dia sudah kerap memberi amaran dan melarang pengunjung pantai mandi-manda jika keadaan berbahaya tetapi tidak pernah diendahkan.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/10minittenggelamdilaut/Article/index_html

Pemancing lemas air laut bergelora
Harian Metro 24 Okt 2010
PORT DICKSON: Memilukan apabila seorang lelaki yang memancing dan menjala ikan di pantai Telok Pelandok, Batu 10, di sini, ditemui lemas kerana dipercayai tidak sempat menyelamatkan diri apabila air laut bergelora, kelmarin.

Berita Harian 23 Feb 2010
PORT DICKSON: Pembangunan pesat dan sejarah aktiviti menyedut pasir suatu ketika dulu di sebahagian kawasan pantai di daerah ini menyebabkan wujudnya tebing tinggi yang didakwa menjadi punca kebanyakan kejadian lemas.

New Straits Times 4 Oct 2010
PORT DICKSON: A father jumped into a swimming pool to retrieve the body of a child who drowned at a resort here on Saturday, not realising that it was his own son. Norain Mohd Rahim, 38, jumped into the 1.5m-deep pool at the Bougainvilla Resort in Telok Kemang here when he heard someone shouting that there was a body in it.

Sinar Harian 17 Feb 2010
PORT DICKSON – Belum pun reda kesedihan tiga keluarga apabila salah se-orang daripadanya mati lemas ketika berkelah di pantai Port Dickson seperti yang dilaporkan Sinar Harian semalam, sekali lagi pantai Port Dickson dikejutkan dengan penemuan mayat remaja lemas.

Utusan Malaysia 15 Feb.2010
PORT DICKSON - Seorang remaja lelaki yang dilaporkan hilang ketika sedang mandi bersama lima saudaranya di Pantai Batu 1 di sini, semalam, ditemui lemas awal pagi tadi.

MStar Januari 31, 2010
PORT DICKSON: Seorang pemuda ditemui mati lemas di Pantai Batu 8, dekat sini, pagi ini. Ketua Polis Daerah Port Dickson, Supritendan Mazlan Othman berkata, mayat Siow Hon Peng, 33, dari Taman Rasah Jaya, Seremban ditemui orang ramai terdampar di tepi pantai itu pada kira-kira pukul 7.40 pagi.

Bernama 22 Jul 2007
PORT DICKSON, 22 Julai (Bernama) — Kejohanan Triathlon Antarabangsa 2007 Port Dickson (PDIT) yang berlangsung di sini hari ini mencatat sejarah hitam dalam sukan tanah air apabila seorang atlet dari Malaysia mati lemas pada cabaran pertama acara itu, pada pukul 10 pagi ini.

Utusan Malaysia 13 Jun 2005
PORT DICKSON 12 Jun - Kegembiraan sebuah keluarga dari Batu Pahat, Johor yang menghabiskan cuti sekolah berakhir dengan tragedi apabila seorang ahli keluarga mereka mati lemas di kolam renang sebuah hotel di sini, semalam.

PORT DICKSON, Tues. - A family outing ended in tragedy when a 24- year-old man drowned while swimming with a new friend at Km7.2 Jalan Pantai yesterday.
While Muhammad Kadis Untung Kadir's body was recovered four hours after the incident at 9pm, a search involving seven frogmen from the Fire and Rescue Department is still under way for his missing friend whose identity is not known.
http://www.encyclopedia.com/doc/1P1-82624421.html

SEREMBAN: A 6-year-old boy was found drowned at a swimming pool in a Port Dickson resort near here on Friday. G. Adiland's body was found floating by hotel guests who alerted police of the 7pm
http://www.encyclopedia.com/doc/1P1-163562839.html

KUALA LUMPUR, Wed. - Seven-year-old Radin Najme Radin Shamsul Kamar, who
drowned in a swimming pool in Port Dickson yesterday, was an intelligent
and mature boy.
http://www.highbeam.com/doc/1P1-106446463.html

Tiada ulasan: